Hvorfor velge Gull- og sølvsmedhåndverk?
Dette er et spennende og spesialdesignet tilbud for deg som har lyst til å lære å lage gjenstander i edelt metall. Du vil få lage smykker og andre gjenstander i ulike metaller. Du lærer håndverksteknikker som saging, filing, lodding, smiing og støp - og utforsker moderne framstillingsmetoder som 3D-design og 3D-print.
Hva kreves av forkunnskaper og ferdigheter?
Du vil bli en del av et praktisk estetisk fagmiljø hvor det er høyt fokus på form og kvalitet. Mange av arbeidsoppgavene er prosessorienterte og vil variere mellom individuelt arbeid og samarbeid. Du trenger ingen forkunnskaper, men du bør ha interesse for fagområdet du velger. Du bør også ha finmotoriske ferdigheter, god konsentrasjonsevne og utholdenhet - og like å være nøyaktig og jobbe med detaljer.
Hvordan er undervisningen i programfag og på verksteder?
Programfagene vil omfatte emner som materiallære, produksjon, maskinlære, stilhistorie og kunsthistorie. Du lærer frihåndstegning og teknisk tegning, både analogt og digitalt. Undervisningen har fokus på at du skal få utvikle dine estetiske og kreative ferdigheter. Vi drar også på ekskursjoner som en del av undervisningen for å lære og få inspirasjon.
Undervisningen foregår i godt utstyrte og moderne verksteder hvor du har tilgang til ny og spennende teknologi, som CLO, Rhino og CNC-styrte produksjonsmaskiner. På verkstedene lærer du tradisjonelle håndverksteknikker, samt bruk og oppsett av verktøy innenfor faget. Du får også sertifisering i bruk av maskiner.
Hvordan er timeplanen lagt opp?
Fellesfagene vil være en del av timeplanen og gir generell studiekompetanse. På Vg2 og Vg3 har du mulighet til å fordype deg innen spesifikke fagområder, og du kan skaffe deg praktisk erfaring utenfor skolen. Vi inviterer gjesteforelesere som er håndverkere og utøvende kunstnere som bidrar til å gi en mangfoldig forståelse av faget. Du får karakter i alle programfagene hvert skoleår. På Vg3 må du gjennomføre en tverrfaglig praktisk eksamen hvor alle programfagene inngår.
Hvilke muligheter har jeg etter Vg3?
Studietilbudet gir generell studiekompetanse (obs! Vil tilbyr ikke studiekompetanse med fordypning i realfag).
Etter Vg3 har du generell studiekompetanse. Etter Vg3 kan du også gå ut i lære og ta fagbrev eller svennebrev.
Ved å gå Håndverk, design og produktutvikling, kan du bli både yrkes- og studieforberedt!
Se flere videoer om og fra skolen på skolens YouTube-kanal.
Les mer om HDP på Vilbli.no
Avdelingsleder
Cathrine Sveaas Huglen
941 63 240
Foto: Peter D. Hypher, Irene Bakke og Håvard Tryti.
Video: Håvard Tryti (Hvorfor velge..), elever og lærere på HDP (Hva lærer du...) og Utdanning.no (generell video om HDP).